erfgoedobject

Neoclassicistische stadswoning

bouwkundig element
ID
31084
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31084
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vermoedelijk 19de-eeuwse rijhuis met sterk aangepast gevel.

Historiek

De bebouwing ter hoogte van de Ieperstraat gaat minsten terug tot de late 18de eeuw, getuige de Ferrariskaart uit die periode. De Atlas der Buurtwegen (1841) en de Popp-kaart (1842-1879) duiden met zekerheid bebouwing aan op het betreffende perceel. Het oorspronkelijke gepleisterde gevelparament zoals nog beschreven in 1989 dateert wijst op een bouwfase in de tweede helft 19de eeuw. In 1987 was de neoclassicistisch getinte, houten winkelpui op arduinen plint met een centrale, verdiepte winkeldeur gekoppeld aan twee uitstalramen en geritmeerd door gecanneleerde pilasters onder een zwaar hoofdgestel met geïntegreerde rolluikkast, nog in goede toestand bewaard.

Tussen 1987 en 1992 kreeg de gevel een nieuw gevelparament, werd het schrijnwerk vervangen en werd de winkelpui verbouwd. Enkel het hoofdgestel van de winkelpui bleef bewaard. Na 1992 veranderde het opschrift op het hoofdgestel van de winkelpui.

Beschrijving

Rijhuis vermoedelijk terug gaand tot de tweede helft van de 19de eeuw, van twee bouwlagen en drie traveeën onder een met pannen belegd zadeldak. De bakstenen lijstgevel is op de benedenverdieping opengebroken door een winkelpui waarvan enkel nog de bovenbouw origineel is. De bovenverdieping wordt geritmeerd door drie rechthoekige vensteropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Een kroonlijst werkt de gevel af.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/33021/106.1, Breedhuis in Poperinge (S.N. 2023).
  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier W/00949, Poperinge, geografisch pakket (S.N. 1987).
  • Stadsarchief Poperinge, bouwdossiers 1991/303 en 1992/36.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31084 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.