Vermoedelijk 19de-eeuwse rijhuis met sterk aangepast gevel.
De bebouwing ter hoogte van de Ieperstraat gaat minsten terug tot de late 18de eeuw, getuige de Ferrariskaart uit die periode. De Atlas der Buurtwegen (1841) en de Popp-kaart (1842-1879) duiden met zekerheid bebouwing aan op het betreffende perceel. Het oorspronkelijke gepleisterde gevelparament zoals nog beschreven in 1989 dateert wijst op een bouwfase in de tweede helft 19de eeuw. In 1987 was de neoclassicistisch getinte, houten winkelpui op arduinen plint met een centrale, verdiepte winkeldeur gekoppeld aan twee uitstalramen en geritmeerd door gecanneleerde pilasters onder een zwaar hoofdgestel met geïntegreerde rolluikkast, nog in goede toestand bewaard.
Tussen 1987 en 1992 kreeg de gevel een nieuw gevelparament, werd het schrijnwerk vervangen en werd de winkelpui verbouwd. Enkel het hoofdgestel van de winkelpui bleef bewaard. Na 1992 veranderde het opschrift op het hoofdgestel van de winkelpui.
Rijhuis vermoedelijk terug gaand tot de tweede helft van de 19de eeuw, van twee bouwlagen en drie traveeën onder een met pannen belegd zadeldak. De bakstenen lijstgevel is op de benedenverdieping opengebroken door een winkelpui waarvan enkel nog de bovenbouw origineel is. De bovenverdieping wordt geritmeerd door drie rechthoekige vensteropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Een kroonlijst werkt de gevel af.
Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Mertens J. 2023: Neoclassicistische stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/428376 (geraadpleegd op ).
Blikvanger samen met de voormalige herberg 'A la ville d'Anvers' (nummer 43-45, 43A) door hun zichtbepalende ligging aan de straatbocht en door de bij elkaar aansluitende begane gronden met houten winkelpuien en uitstalramen. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Witgeschilderde baksteenbouw. De rechthoekige bovenvensters hebben een recentere arduinen onderdorpel; verdiepte kozijnen met licht geprofileerde tussendorpel en grote roedeverdeling. Neoclassicistisch getinte, houten winkelpui op een arduinen plint: de centrale, verdiepte winkeldeur is gekoppeld aan twee uitstalramen, geritmeerd door gecanneleerde pilasters onder een zwaar hoofdgestel met geïntegreerde rolluikkast.
Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. & Huys M. 1989: Breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/31084 (geraadpleegd op ).