Herenhuis

Gemeente Poperinge

• Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Classicistisch herenhuis

is beschermd als monument Herenhuis

Beschrijving

Nr. 55. Classicistisch herenhuis gebouwd in 1777 i.o.v. Pierre Jacques Cadock, magistraat te Poperinge (cf. Ook nr. 5).

Achterliggende tuin met aanpalend dienstgebouw l., waarvan de korte l. zijgevel met de aansluitende tuinmuur r., uitzien op de Prof. Dewulfstraat; ook kleine duiventil op gecanneleerde gietijzeren zuil.

Dubbelhuis van zeven trav. en twee bouwl. onder mansardedak (n // straat, leien, pannen) met twee houten dakkapellen. Lijstgevel van gele baksteen onder geprofileerde kroonlijst; markerend deurrisaliet bekroond met driehoekig fronton waarin uitgewerkte en daterende cartouche 1777. Borstwering met panelen resp. aansluitend bij de druiplijst van de beneden- en de geprofileerde lekdrempel van de bovenvensters. Getoogde muuropeningen met rocaillesluitsteen, o.m. in de vorm van hoofdje l. en r. op de begane grond. Rondbooydeur in omlijsting van ingediepte voegen met kwartholbeloop en uitgewerkte sluitsteen o.m. met hoofd; be ho ude n paneel deur met accoladebogige tussendorpel en waaier; arduinen bordes. Recenter (XXa?): natuurstenen plint met smalle rechth. kelderopeningen; arduinen onderdorpels van de benedenvensters; vensterhoutwerk met neorococo inslag.

Achtergevel met haakse uitbouw l. (twee trav., twee bouwl.) onder mansardedak. Afschilferende gele beschildering. Getoogde muuropeningen met XIX-houtwerk. R. gedeelte van de achtergevel: vernieuwd parement van witbeschilderde baksteen (thans risaliet). In het midden: aanleunende fraaie veranda op quasi vierkant plattegrond, onder beglaasde, ijzeren koepel met koperen bekroning, uit XX a.

L., schuin aangebouwd dienstgebouw (o.m. keuken) uit XXa. Twee bouwl. onder schilddak (n ⊥ Prof. Dewulfstraat, leien) met vorstkam in de vorm van lelies (keramiek). Eclectische bouwtrant cf. sierbaksteen, lisenen, trapgevel van het middenrisaliet, tandlijst, en faïencetegeltableaus zijde Prof. Dewulfstraat.

Herenhuis met interessant interieur. Twee gr. m. behouden salons op de begane grond aan straatzijde; in Lodewijk XV-stijl l., cf. witmarmeren schouw tussen twee deels beglaasde muurkasten in aansluitende neostijl, lambrizering, spiegels op de schouw en de vensterpenanten; in Lodewijk XVI-stijl r., cf. stucversiering van muren, echter recentere marmeren schouw met neorenaissance inslag. Hal aan tuinzijde, in eclectische stijl (XX a): houtwerk met neorenaissance inslag cf. lambrizering, omlijsting van muuropeningen en grote spiegel, o.m. versierd met wortelmotief; anderzijds, fraai geometrisch uitgewerkt, houten plafond en lambrizering verlevendigd met faïencetegels (bloemmotief) met Art Nouveau inslag; uitgewerkte trappaal in neorococostijl. Bij de hal aanleunende veranda met lambrizering en deels behouden gekleurde beglazing-in-lood in de bovenlichten. Bovenverd.: overloop in Art Decostijl cf. Iambrizeerwerk en spiegel tussen twee deuren onder ovale nis achter uitgewerkte houten tracering; kamer met deels behouden stucversiering (o.m. verguld) in Lodewijk XVI-stijl.

TILLIE W., Historische gevels en gebouwen. Monumentenjaar 1975, Poperinge, 1975, p. 46.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine