erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
31088
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31088

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige herenwoning, heden winkelhuis. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak met Vlaamse pannen (nokrichting parallel aan de straat). Volgens sporen van muurvlechtingen in de rechter zijgevel gaat het mogelijk om een oudere kern van één bouwlaag die verhoogd werd met twee bouwlagen in de 19de eeuw. Een recenter (20ste-eeuws) bakstenen gevelparement kwam ter vervanging van de oorspronkelijke bepleistering, zie foto van circa 1900, met gebruik van arduin voor de plint en doorgetrokken lekdrempels. Geprofileerde kroonlijst van baksteen. Getoogde muuropeningen. De 19de-eeuwse kozijndeur waarvan de panelen een fraai uitgewerkt ijzerbeslag hebben (onder meer een deurknop in de vorm van een dolfijn) bleef behouden. Het bovenlicht heeft een gestileerd gietijzeren hek.

Rechts: laag koetsgebouw van een travee onder een plat dak, uit de 20ste eeuw. Getoogde inrijpoort.

Opgetekend in juli 1983; de paneeldeur is sindsdien vervangen door een glazen winkeldeur en het koetshuis werd aangepast tot winkelruimte.

  • TILLIE W. & COSSEY S. 1983: Terugblik. Oude straatgezichten in de hoppestad, Poperinge, 33.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31088 (Geraadpleegd op 19-06-2021)