erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 31089   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31089

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Nummer 78: Hoekhuis met de Sint-Janskruisstraat. Breedhuis oorspronkelijk van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met een oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, zie de verankerde, bakstenen linker zijgevel met aandak, muurvlechtingen, en getoogd zoldervenster onder strekse latei van lichtere bakstenen. Gecementeerde straatgevel met schijnvoegen. De rechthoekige vensters hebben rolluikkasten. Twee middentraveeën zijn gewijzigd tot garagepoort. Hanggoot. Twee dakkapellen met een zadeldak waarvan het puntgeveltje met plankenbeschieting; rechts heeft de dakkapel een behouden leienbeschieting voor de zijgevels. Linker zijgevel van het pand: twee analoge benedenvensters, rechts vermoedelijk aanpassing van de deur, te zien aan het verschillend baksteenformaat onder de arduinen lekdrempel.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31089 (Geraadpleegd op 02-04-2020)