erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
31090
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31090

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat), uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?), maar met een recenter gevelparement. De gecementeerde lijstgevel heeft schijnvoegen en een geprofileerde kroonlijst boven cordon met medaillons. Arduin werd gebruikt voor de sokkel met kelderspleten, en de doorgetrokken lekdrempels. Rechthoekige muuropeningen zijn opgenomen in een vlakke omlijsting met oren. T-ramen. De paneeldeur heeft een bovenlicht voorzien van geometrische roedeverdeling. In de bakstenen rechter zijgevel situeren zich twee oeils-de-boeuf (met stervormige roedeverdeling) op de zolderverdieping.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31090 (Geraadpleegd op 13-06-2021)