erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
31091
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31091

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat), uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw (?), met een recenter gevelparement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen en paneelwerk met festoenen op de borstwering en onder de houten gootlijst. De plint en doorgetrokken lekdrempels zijn van arduin. Rechthoekige muuropeningen ingeschreven in geriemde omlijsting met oren en sluitsteen. Het houtwerk dateert uit de 19de eeuw: T-ramen met afgeronde hoeken, deels aangepast bij de twee benedenvensters rechts; persiennes op de begane grond. Het dak is voorzien van twee houten dakkapellen (leien zadeldak) waarvan de zijgevels leienbeschieting hebben.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31091 (Geraadpleegd op )