erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
31092
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31092

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak met Vlaamse pannen (nokrichting parallel aan de straat). Vermoedelijk heeft het pand een oude kern uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw, te zien aan de arduinen plint waarvan de sokkels verwijzen naar een oorspronkelijke indeling met pilasters. Vernieuwd gevelparement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Witgecementeerde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen. Arduinen lekdrempels. Het houtwerk dateert mogelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw: T-ramen, met persiennes op de begane grond; paneeldeur met bovenlicht. Vijf houten dakkapellen (leien zadeldak) onder driehoekig fronton en met leienbeschieting voor de zijgevels.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31092 (Geraadpleegd op 25-06-2021)