erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
31093
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31093

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning. Links bevindt zich een gekasseide doorgang met inrijpoort opgenomen in de nieuwe bouw van nummer 97, naar de achterliggende voormalige brouwerij Masschelein, naar verluidt in werking tot na de Tweede Wereldoorlog. Eclectisch dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met leien en pannen (nokrichting parallel aan de straat). Het pand kan gedateerd worden in 1921 door middel van het jaartal opgenomen in de medaillons bovenaan de hoek- en centrale risalietpilasters. De gecementeerde lijstgevel heeft schijnvoegen. Arduin werd gebruikt voor de sokkel en doorgetrokken lekdrempels. Gekorniste puilijst. Paneelwerk met lamberkijnen op de borstwering. Rechthoekige vensters ingeschreven in vlakke omlijsting met oren; sluitsteen op de begane grond en festoenen onder gestrekte druiplijst op de bovenverdieping. T-ramen. Rechthoekige deur met sluitsteen; vleugeldeur met uitgewerkte panelen en bovenlicht. De houten gekorniste gootlijst wordt onderbroken door een centraal dakvenster met vleugelstukken en gebogen fronton met gestrekte uiteinden. Twee minder uitgewerkte dakkapellen zijn voorzien van een driehoekig fronton.

Aaneengesloten brouwerijcomplex uit de tweede helft van de 19de eeuw (?); mouteest bekroond met windvaan voorzien van de initialen C.M.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31093 (Geraadpleegd op 24-06-2021)