Herenhuis, "Villa Fioretti"

Beschrijving

Nr. 134. Z.g. "Villa Fioretti". Alleenstaand herenhuis naar verluidt daterend van 1890-1896, met achterliggend koetshuis en stalgebouw, middenin tuin afgezoomd met gietijzeren hek aan straatzijde; versierd toogangshek tussen bakstenen pijlers. Gelegen tgov. de Nieuwstraat van waaruit het als blikvanger fungeert. Thans bewoond door kloosterzusters en deel uitmakend van het "Tehuis H. Hart".

Eclectische bouwtrant vnl. getypeerd door het decoratieve gebruik van baksteen en het verzorgd hout- en zetwerk; refereert naar soortgelijke "kasteeltjes" gebouwd te Poperinge rond de eeuwwisseling.

Herenwoning op rechth. plattegrond. Dubbelhuis van vier trav. met verhoogde begane grond en twee bouwl. onder mansardedak (n // straat, leien). Roodbeschilderde (glazuurverf) baksteenbouw met witte voegen; versierde muurankers. Gebruik van arduin voor de steektrap, de lekdrempels, en het balkon van het centrale deurvenster op de tweede bouwl. Gemarkeerde sokkel met steekbogige kelderopeningen onder booglijst. Loggia onder platdak r. op de bel-étage. Voorts gevelritmering d.m.v. architectonische baksteenversieringen: puilijst, aflijnend baksteenfries, en over de penanten doorgetrokken vlakke omlijstingen met booglijst van de steekbogige muuropeningen; anderzijds, verticale trav. indeling gemarkeerd door hoekbanden en doorgetrokken vensteromlijstingen in het verlengde der posten (borstweringen). Houtwerk: T-ramen, deels beglaasde paneeldeur met bovenlicht, drielichten o.m. versierd met wortelmotief van de loggia, en geprofileerde kroonlijst met tandlijst. Gebruik van gietijzeren ornamenten met Art Nouveau inslag voor hekken van kelderopeningen en paneeldeur, leuningen van steektrap en balkon, balustrade van loggia, en vorstkam met windvaan. Uitgewerkte, metalen (zinklegering ?) rolluikkasten. Blinde l. zijgevel. Recentere, lage aanbouwsels tegen de l. zijgevel en de achtergevel.

Gr.m. behouden interieur vnl. met inslag van de neo-Lodewijk XVI-stijl. O.m. twee salons op de begane grond met stucplafonds en deurstukken met geschilderde bloem- en bladranken; lambrizeringen; spiegels; marmeren schouwen. Beglaasde muurkasten van de eetkamer en houten plafond met casementen van de loggia, met inslag van de neorenaissancestijl.

Stal- en koetsgebouw in analoge bouwtrant. Drie trav. en één bouwl. Onder mansardedak (n herenhuis, leien). Baksteenbouw. Lange gevels met pilasters onder tandlijst waarboven metselwerk in visgraatverband. Getoogde muuropeningen o.m. twee koetspoorten; rondbogig laadvenster tussen twee blinde oculi in de zijgevels. Markant houtwerk cf. de gootlijst met omlopende, versierde windveer op geprofileerde schoorstukken; de fraai uitgewerkte dakspanten (o.m. uitgesneden paardekoppen) met gestileerde gietijzeren bekroning, van de zijgevels en de dakvensters.

Opgetekend in juli 1983, echter gesloopt begin 1988 met kader de bouw van een nieuwe vleugel voor het bejaardentehuis.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine