Station Poperinge

Gemeente Poperinge

• Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is beschermd als monument Station Poperinge

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Poperinge

Beschrijving

Nr. 167. Station. Enig overblijvend exemplaar van de spoorwegarchitectuur uit XIX aan de lijn Kortrijk-Poperinge; naar analogie met het eerste station te Ieper (1854), vermoedelijk gebouwd door de "Société anonyme des Chemins de Fer de la Flandre Occidentale" met als beheerder-directeur W.D. Chantrell, een Brugse ondernemer van Engelse afkomst. 1851-1854: aanleg van de spoorlijn Kortrijk-Poperinge die nadien werd doorgetrokken naar Hazebrouck (Frankrijk). Inmiddels, sterk afgenomen stationsbedrijvigheid cf. o.m. de afschaffing in 1972 van de spoorwegverbinding met Frankrijk; thans eindstation via Ieper en Kortrijk verbonden met het binnenland. Alleenstaand station met telegraaflkantoor l., uitziend op het Stationsplein waarvan de stoep aan stationszijde afgezet met acacia's; perrontoegangen met houten hek.

Laag stationsgebouw onder schilddak (n // plein, mechanische pannen), uit XIXc; oorspronkelijk vijf trav., later verbreed met drie trav. r. in aansluitende bouwtrant; tevens hersteld na beide W.O. Gecementeerde en grijsbeschilderde gevels verlevendigd met imitatiebanden en geritmeerd door rondbogige muuropeningen o.m. blinde in de korte zijgevels. Voorgevel gemarkeerd door uitgebouwd, vijfzijdig portaal onder platdak; deurbovenlicht met behouden radverdeling. Luifel aan perronzijde. Laag, bakstenen telegraafkantoortje onder zadeldak (n // straat, mechanische pannen), uit XX a.

TILLIE W., De spoorlijn Brugge-Poperinge 1845-1854 (Aan de Schreve, XV, 1, 1985, p. 3-11).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine