erfgoedobject

Brouwerij

bouwkundig element
ID
31107
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31107

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige brouwerij met aanpalende woning, uit het laatste kwart van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ter hoogte van nummer 226 bevindt zich een inrijpoort onder ijzeren I-balk, aansluitend bij een gekasseide oprit naar de achterliggende binnenplaats.

De neoclassicistische brouwerswoning is opgesplitst in twee enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat). De bakstenen pilastergevel heeft een aflijnende tandlijst voorzien van dropmotief. De licht getoogde muuropeningen hebben een sluitsteen van simili-natuursteen. Rolluikkasten op de bovenverdieping. Bij nummer 220 is bij het deurbovenlicht het opschrift 'Brouwerij' (glasgravure) bewaard.

Links bevindt zich de voormalige brouwerij. Straatgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat). Verankerde donkerrode baksteenbouw op gecementeerde plint met schijnvoegen. Rechthoekige kelderopening onder het kozijnvenster rechts. Getoogde en deels dichtgemetselde bovenvensters. Versmalde poort onder ijzeren I-balk. De overige bedrijfsgebouwen zijn gewijzigd en zonder verdere noemenswaardigheden.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31107 (Geraadpleegd op 15-06-2021)