erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
31107
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31107

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige brouwerij met aanpalende woning, uit het laatste kwart van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ter hoogte van nummer 226 bevindt zich een inrijpoort onder ijzeren I-balk, aansluitend bij een gekasseide oprit naar de achterliggende binnenplaats.

Nummer 220-222. De neoclassicistische brouwerswoning is opgesplitst in twee enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat). De bakstenen pilastergevel heeft een aflijnende tandlijst voorzien van dropmotief. De licht getoogde muuropeningen hebben een sluitsteen van simili-natuursteen. Rolluikkasten op de bovenverdieping. Bij nummer 220 is bij het deurbovenlicht het opschrift 'Brouwerij' (glasgravure) bewaard.

Nummer 218. Links bevindt zich de voormalige brouwerij. Straatgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat). Verankerde donkerrode baksteenbouw op gecementeerde plint met schijnvoegen. Rechthoekige kelderopening onder het kozijnvenster rechts. Getoogde en deels dichtgemetselde bovenvensters. Versmalde poort onder ijzeren I-balk. De overige bedrijfsgebouwen zijn gewijzigd en zonder verdere noemenswaardigheden.

 


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De brouwerij (nummer 218) die zich links van de brouwerswoning bevond, is gesloopt. 

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (29 juli 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31107 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.