erfgoedobject

Stadsmagazijn, tramstelplaats van de buurtspoorwegen

bouwkundig element
ID: 31108   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31108

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige tramstelplaats van de buurtspoorwegen, gelegen achter de huizenrij van de zuidelijke straatzijde van de Ieperstraat. Heden fungeert het complex als stadsmagazijn. Gebouwd begin 20ste eeuw in het kader van de aanleg van de tramlijn Poperinge-Veurne; afgeschaft in 1952. Het bijbehorend tramstation en waterbevoorradingstoren zijn inmiddels verdwenen.

Eenbeukige stelplaats onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakranden voorzien van windborden. Donkerrode baksteenbouw op arduinen sokkel. De lange gevels van tien traveeën worden geritmeerd door steunberen: per travee, twee gekoppelde getoogde vensters met ijzeren roedeverdeling, onder overhoekse muizentand. Korte puntgevels met dichtgemetselde ronde oculus in de top; voorgevel met rechthoekige poort onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten.

Links bevindt zich een aanleunende reparatieplaats in aansluitende bouwtrant.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadsmagazijn, tramstelplaats van de buurtspoorwegen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31108 (Geraadpleegd op 02-04-2020)