erfgoedobject

Arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
31109
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31109

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Twee gekoppelde arbeiderswoningen met voortuin, oorspronkelijk gelegen in de nabijheid van de houten staakmolen 'Decreus'. Deze molen, die genoemd was naar de molenaar, verdween in de loop van het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 271 is heden een winkel (1989).

Spiegelbeeldschema met twee enkelhuizen van twee traveeën en één bouwlaag onder een geknikt, doorlopend zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw. Aangepaste vensters. Rechthoekige deuren bij nummer 273 met licht verdiepte kozijnconstructie voorzien van een accoladebogige tussendorpel. Linker zijgevel met aandak en muurvlechtingen; sporen van twee dichtgemetselde muuropeningen, mogelijk oorspronkelijk verdiept in een korfboogomlijsting. Met schijnvoegen gecementeerde rechter zijgevel met aandak.

Erachter bevindt zich nummer 275, mogelijk het voormalige molenaarshuis - type aangepaste 19de-eeuwse hoeve - met boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type en voorts losse bestanddelen, onder meer een stal met gevelsteen voorzien van inscriptie '1912. J. Decreus-Verdonck'.

 


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Arbeiderswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31109 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.