erfgoedobject

Gemeenteschool De kouter

bouwkundig element
ID
31122
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31122

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nr. 26. Voormalige gemeenteschool 'De kouter', opgericht in 1878, en in 1969 gefusioneerd met de lagere afdeling van het Sint-Stanislascollege. Heden fungeert het gebouw als jeugdcentrum.

Klein schoolcomplex uit het laatste kwart van de 19de eeuw, waarvan de onderwijzerswoning samen met de links aansluitende tuinmuur uitzien op de straat. Erachter bevindt zich een geplaveide speelplaats begrensd door de klasvleugel ten noordwesten.

Woning van de hoofdonderwijzer met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met dakschilden (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw; gebruik van arduin voor de plint, doorgetrokken onderdorpels, en deurbordes. Lijstgevel met bakstenen puilijst overgaand in centraal casement waarin overschilderd opschrift. Licht getoogde muuropeningen onder strekse latei. Behouden houtwerk: T-ramen met grote roedeverdeling en bijkomende rolluikkasten op de begane grond; eenvoudige deur met tweedelig bovenlicht.

Bakstenen lage klasvleugel van achttien traveeën onder schilddak met Vlaamse pannen. Gevelritmering door middel van muurvakken waarin zich getoogde muuropeningen bevinden. De grote raamoppervlakken zijn typerend voor het traditionele schoolgebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw-eerste kwart van de 20ste eeuw; ijzeren roedeverdeling.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeenteschool De kouter [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31122 (Geraadpleegd op )