erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
31124
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31124

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine woning die zich middenin een tuin bevindt met een achterin gelegen tuinhuisje, aan de hoek bij de Heilig Hartstraat.

Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder een geknikt zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat). De woning kan gedateerd worden in 1899 door de lichtere bakstenen opgenomen in het metselverband van de rechter zijpuntgevel. De grijsbeschilderde lijstgevel heeft geblokte hoekbanden en een aflijnend getrapt baksteenfries. Licht getoogde muuropeningen; vensters en deur zijn respectievelijk opgenomen in een vlakke en een geblokte omlijsting. Behouden houtwerk: T-ramen en paneeldeur met eenvoudig bovenlicht. De luiken die er ooit moeten geweest zijn, zichtbaar aan de nog aanwezige duimen, zijn ondertussen verdwenen en heden vervangen door rolluiken. In de zijpuntgevels bevinden zich twee rondbogige zoldervensters met vorkverdeling in het boogveld. Aan de rechterkant van de woning situeert zich een aanleunende veranda, en aan de linkerkant een recentere (?) garage.

Eclectisch tuinhuis met het uitzicht van een kleine oranjerie. Drie traveeën van anderhalve bouwlaag onder plat dak met ijzeren bol op de hoeken. Baksteenbouw met gebruik van lichtere bakstenen voor de omlijstingen van de muuropeningen. De lijstgevel wordt gemarkeerd door een puilijst en centraal driehoekig fronton met ijzeren bolvormige bekroning; aflijnende houten sierlijst. Tussen twee smalle rechthoekige benedenvensters situeert zich een rechthoekige persiennedeur. Halfronde bovenvensters, onder meer een blind in het midden.

Opgetekend in 1982, sindsdien werd het bakstenen gevelparement voor het woon- en tuinhuis vernieuwd.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31124 (Geraadpleegd op )