erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
31125
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31125

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Nagenoeg vrijstaand en ten opzichte van de rooilijn achteruitspringend burgerhuis met voorliggende grasperkjes. Neoclassicistisch dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met een uitgewerkte ijzeren vorstkam. De woning kan gedateerd worden in 1893 door middel van een gevelsteen. De bakstenen lijstgevel heeft geblokte hoekbanden en een centraal deurrisaliet onder een driehoekig fronton waarin zich de vermelde jaarsteen situeert. Getoogde muuropeningen, in de buitenste traveeën met bijkomende vlakke omlijsting van baksteen; een deurvenster geeft uit op een balkon met ijzeren leuning, op de bovenverdieping van het risaliet. T-ramen en paneeldeur met bovenlicht.

Links en rechts bevinden zich recentere lage aanbouwsels onder een getrapte bekroning.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31125 (Geraadpleegd op )