erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
31131
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31131

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse, lage bestanddelen die U-vormig zijn opgesteld rondom een gekasseid erf, ten zuiden toegankelijk via een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Vóór het boerenhuis bevindt zich een siertuintje dat aan de straatzijde is afgezet met een ijzeren hek boven een bakstenen muurtje.

Ten zuidoosten: aan de straat gelegen boerenhuis (straatgevel) van het langgestrekte type bestaande uit een woongedeelte van zes traveeën + een schuur met een staltravee links onder geknikt zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, blauwe geglazuurde pannen + leien) met rondbogige, houten dakkapellen. Het jaartal 1911 is aangegeven door middel van gele baksteenkoppen in dito casement van de linker zijgevel. Verankerde rode baksteenbouw. Aflijnende getrapte baksteenfries. Hoeklisenen. Rechthoekige muuropeningen onder strek. Kozijnconstructies onder meer met luiken. Paneeldeur. Rechthoekige schuurpoort onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten. De analoge erfgevel is voorzien van twee opkamertraveeën links. Rondboognis met bekronend kruis van gele baksteenkoppen in de rechter zijgeveltop.

Ten oosten: paardenstal onder zadeldak (Vlaamse pannen) op houten modillons, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Ten westen: stalvleugel met aanleunend privaat links onder pannen zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Ten noorden: hopast onder gebogen overstekend zadeldak op houten modillons, en voorzien van een gek, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

 


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31131 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.