Herenhoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Poperinge
Straat Krombeekseweg
Locatie Krombeekseweg 32, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhoeve

Deze bescherming is geldig sinds 09-05-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Herenhoeve: omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 09-05-2003.

omvat de bescherming als monument Herenhoeve: hopast
gelegen te Krombeekseweg 32 (Poperinge)

Deze bescherming is geldig sinds 08-01-2005.

Beschrijving

Nr. 32. Merkwaardige herenhoeve uit XIX c; getuigt van heropleving van Poperingse landbouwbedrijvigheid in XIX. Rechte populierendreef vanaf de straat tot aan het begraasde voorplein afgezoomd met doornhaag ten Z.O.; notelaar l. en r. voor het hoevecomplex.

Semi-gesloten opstelling van de hoevegebouwen. Alleenstaand, hoog boerenhuis (n // straat); omzoomd voortuintje met gietijzeren hek en toegang geflankeerd door twee linden. Erachter, lage hoevegebouwen onder overstekende zadeldaken (Vlaamse pannen) op houten modillons, U-vormig gegroepeerd rondom een gekasseid erf met ommuurde tuin en vaalt in het midden.

Ten Z.W., afgezonderde hopast uit XX a. Ten Z., boomgaard. Herenboerenhuis met neoclassicistische inslag. Dubbelhuis van zeven trav. en twee en een halve bouwl. onder schilddak (Vlaamse pannen) voorzien van centrale, houten dakruiter met klok. Rode baksteenbouw met gebruik van gele bakstenen voor de strekse bovendorpels van de muuropeningen. Lijstgevel gemarkeerd door deurrisaliet. Licht getoogde kelderopeningen met ruitvormig traliewerk. Getoogde vensters met arduinen onderdorpels, op de eerste en tweede bouwl.: hoge T-ramen met grote roedenverdeling; schuiframen; persiennes op de begane grond. Halfronde vensters met gebogen roedenverdeling, op de halve bouwl. Getoogde deur met geajoureerde panelen d.m.v. gietijzeren traliewerk, en tweedelig bovenlicht.

Soortgelijke achtergevel met verhoogde begane grond. Blinde muuropeningen op de tweede en de halve bouwl. R. op de eerste bouwl.: aanleunende, verhoogde veranda met druivenserre l. Zijgevels van drie trav.; analoge muuropeningen o.m. blinde. Dakvenster met laadluik in de l. zijgevel.

N.O.-erfzijde. Stalgebouw van ca. zeventien trav. Verankerde, rode baksteenbouw. Rechth. muuropeningen met strekse latei o.m. van gele baksteen. R. zijpuntgevel: rondboogvenster met kleine roedenverdeling, op de zolderverd.

N.W.-erfzijde. Grote dwarsschuur; jaartal 1855 aangegeven d.m.v. gele bakstenen opgenomen in het metselverband van de l. zijpuntgevel. Stijl- en regelwerk met okergeel beschilderde, horizontale plankenbeschieting boven bakstenen voeting. Twee rechth. schuurpoorten l. en r. in de gevel; opengewerkte, bovenste poorthelften met houten spijlen. Afdak (Vlaamse pannen) op bakstenen pijlers, tegen het middengedeelte van de gevel. Deels versteende achtergevel. Uilegat in de zijgeveltoppen.

Z.W.-erfzijde. Wagenhuis met bakhuis van drie trav. l. (cf. schoorsteen); jaartal 1857 aangegeven d.m.v. gele bakstenen opgenomen in het metselverband van de l. zijgevel. Onderbouw van rode baksteen; erboven, stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting. Drie behouden rechth. poorten met houten spijlen in de bovenhelften. R. gedeelte thans aangepast tot stal. Bakstenen achtergevel geritmeerd door hekoppelde, korfbogig verdiepte muurvakken (o. m. dichtgemetselde poorten ?). Laag aanbouwsel in stijl- en regelwerk onder lessenaarsdak. Bakstenen l. zijpuntgevel met rondbogige vensters, o.m. blinde; houten Mariakapelletje (XX) in de top.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Krombeekseweg

Krombeekseweg (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.