Hoeve Lijsternest

Beschrijving

"Lijsternest", zie ijzeren opschrift van het woonhuis. Voormalige hoeve, thans loonwerkbedrijf, oorspronkelijk met losse bestanddelen: alleenstaand boerenhuis aan de straat; erachter, dwarsschuur met stalgedeelte (nok loodrecht op het woonhuis). Thans aaneengesloten geheel ten gevolge van de uitbreidingen; ook nieuwe loods ter vervanging van een gedeelte van de schuur.

Woonhuis oorspronkelijk van zes traveeën en één bouwlaag; verplaatste (?) jaarsteen 1894 in het recenter dakvenster (zadeldak); volgens bouwnaden, puilijst, plaats van de schoorstenen, en verschillende hoogte van de muurankers, later vergroot met één travee links en drie traveeë, rechts. Laatstgenoemden sluiten aan bij een haaks, laag aanbouwsel. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw. Zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met dakschild links; ijzeren bliksemafleider met hartvormige bevestiging. Rechthoekige muuropeningen met strekse latei. Oudste gedeelte: houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling, schuiframen, en recentere luiken; kozijndeur met eenvoudig bovenlicht. Overige vensters: aansluitend, recenter houtwerk.

Opgetekend in mei 1983, inmiddels vervangen door nieuwe bouw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine