Afspanning De kerselaar

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De kerselaar

Beschrijving

'De kerselaar', genoemd naar het voormalig bos respectievelijk 'Bois Keyselaere' en 'Keyselaere Bosch' volgens de Ferrariskaart (1771-1778) en de Vander Maelenkaart (1840-1845). Het gaat om een voormalige herberg van het type afspanning, nog zichtbaar aan de er tegenover gelegen dwarsschuur met stallen, aan de overkant van de straat. Eclectische bouwtrant uit het derde kwart van de 19de eeuw, die verwijst naar de gelijktijdige landelijke architectuur met soortgelijke kenmerken, in de omgeving van het kasteeldomein 'De Lovie' en ontstaan onder impuls van de familie Van Merris. Deze familie was toen eigenaar van het vermeld domein en de omgevende landerijen, zie onder meer ook de verderop gelegen hoeve-herberg 'De bankelinde'.

Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en een bouwlaag onder schilddak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat). Donkerrode baksteenbouw met parement van lichtere bakstenen. Gecementeerde sokkel. 'Decoratie'-architectuur voornamelijk met neoclassicistische inslag, te zien aan de geblokte hoekpilasters, panelen op de penanten, aflijnend boogfries, en bakstenen, vlakke omlijstingen van de licht getoogde muuropeningen (blind in de rechter zijgevel) met verbindend cordon en doorgetrokken druiplijst. Aangepast houtwerk en nieuwe gootlijst.

Dwarsschuur met stalgedeelte rechts, in een aansluitende bouwtrant. Zes traveeën en een bouwlaag onder zadeldak met Vlaamse pannen (nokrichting parallel aan de straat). Rode baksteenbouw met stervormige verankering.

• COSSEY S. 1985: Bossen en grof wild in Poperinge en omgeving, Aan de Schreve XV.4, 16-21.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine