Hopmagazijn en woning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Garage

Beschrijving

Voormalig hopmagazijn, tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdelijk fungerend als bioscoop, en heden een garage. Verankerde bakstenen loods onder zadeldak tussen twee aanleunende lessenaarsdaken (leien), daterend van kort voor de Eerste Wereldoorlog. Straatgevel als breed scherm: lijstgevel met ongelijke travee-indeling, respectievelijk vijf traveeën op de eerste en negen traveeën op de tweede bouwlaag. Aflijnende rechte en overhoekse muizentand onder gesloten borstwering, in het midden doorbroken door een trapgevel bekroond met een ijzeren windvaan voorzien van de initialen DCVB. Centrale rechthoekige koetspoort onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten op arduinen imposten; dito schamppalen. Voorts blinde muuropeningen, rechthoekig op de bovenverdieping; op de begane grond volgens het repeterend schema rondboogdeur - korfboogvenster.

Ernaast rechts, nummer 12 als aansluitende huisvesting. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met pannen. Witbeschilderde lijstgevel met getoogde vensters en deur. Rechts bevindt zich een rechthoekige koetspoort onder ijzeren I-balk waarboven een laadvenster zit.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine