erfgoedobject

Hopmagazijn

bouwkundig element
ID
31163
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31163

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hopmagazijn
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hopmagazijn gelegen ten zuiden van het station, naar verluidt daterend van 1911. Erin opgenomen woningen en kantoren waarboven de hopzolder; asten met een capaciteit van vier ton hop (zwavelen + persen), ondergebracht in de dwarse zijvleugels. Rechts, aanpalende conciërgewoning (nummer 7).

Gebouw van twee bouwlagen; middenvleugel van zeven traveeën onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse en mechanische pannen), tussen twee dwarse hoekvleugels onder dito bedaking met gek. Lichtgroen beschilderde verankerde baksteenbouw; donkergroene plint en strekse lateien van de getoogde muuropeningen. IJzeren roedeverdeling, ook voor de bovenlichten van de drie middelste poorten. Kleine dakkapellen alternerend met ophaaldeuren voorzien van windkast, ook aanwezig boven de grote poorten in de geknikte puntgevels van de dwarse vleugels.

Deels begroende lage conciërgewoning van twee traveeën, in aansluitende bouwtrant. Opgetekend in juni 1983, conciërgewoning (nummer 7) sindsdien voorzien van nieuw bakstenen gevelparement.

 


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van het voormalige hopmagazijn resteert enkel de rechter dwarse hoekvleugel. De linker dwarse hoekvleugel en de middenvleugel van zeven traveeën, gelegen op de plaats van de huidige nummers 11 tot 17A, werden gesloopt. De conciërgewoning (nummer 7) is bewaard.

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (29 juli 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hopmagazijn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31163 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.