Hopmagazijn

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hopmagazijn

Beschrijving

Hopmagazijn gelegen ten zuiden van het station, naar verluidt daterend van 1911. Erin opgenomen woningen en kantoren waarboven de hopzolder; asten met een capaciteit van vier ton hop (zwavelen + persen), ondergebracht in de dwarse zijvleugels. Rechts, aanpalende conciërgewoning (nummer 7).

Gebouw van twee bouwlagen; middenvleugel van zeven traveeën onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse en mechanische pannen), tussen twee dwarse hoekvleugels onder dito bedaking met gek. Lichtgroen beschilderde verankerde baksteenbouw; donkergroene plint en strekse lateien van de getoogde muuropeningen. IJzeren roedeverdeling, ook voor de bovenlichten van de drie middelste poorten. Kleine dakkapellen alternerend met ophaaldeuren voorzien van windkast, ook aanwezig boven de grote poorten in de geknikte puntgevels van de dwarse vleugels.

Deels begroende lage conciërgewoning van twee traveeën, in aansluitende bouwtrant. Opgetekend in juni 1983, conciërgewoning (nummer 7) sindsdien voorzien van nieuw bakstenen gevelparement.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Van het voormalige hopmagazijn resteert enkel de rechter dwarse hoekvleugel. De linker dwarse hoekvleugel en de middenvleugel van zeven traveeën, gelegen op de plaats van de huidige nummers 11 tot 17A, werden gesloopt. De conciërgewoning (nummer 7) is bewaard.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (29 juli 2021).
Auteurs: Jacobs, Els