Kapelanie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapelanie

Beschrijving

Kapelanie gelegen ten noorden van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het voortuintje is aan de straatzijde afgezoomd met een lage muur bekroond met een hek. De achtertuin is ommuurd. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat). Het pand heeft een 19de-eeuws uitzicht, maar gaat echter terug op een oude kern van 1759, te zien aan de jaarankers ter hoogte van de eerste bouwlaag in de linker zijpuntgevel. Ook verwijzen bewaarde muurvlechtingen halverwege in de rechter zijpuntgevel naar de 19de-eeuwse verhoging met één bouwlaag. Donkerrode baksteenbouw met gebruik van gele bakstenen voor de strekse lateien van de rechthoekige muuropeningen; recentere arduinen onderdorpels. Het houtwerk dateert uit de 19de eeuw: kruisramen, onder meer met grote roedeverdeling en rolluikkast op de begane grond. Deurbovenlicht met gestileerd gietijzeren hek waarin een centrale voorstelling van een pelikaan staat.

Soortgelijke achtergevel. Houtwerk uit de 19de eeuw met onder meer geprofileerde tussendorpels, luiken op de begane grond, en een tweedelig deurbovenlicht met tralies aan de binnenzijde.

Interieur: witbepleisterde schouwversiering uit de tweede helft van de 18de eeuw met Corinthische pilasters en hoofdgestel verfraaid met rankwerk, in de voorkamer links op de begane grond. Hier is voorts ook een bepleisterde balk met casementen bewaard.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine