Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Poperinge
Straat Onze-Lieve-Vrouwekruisstraat
Locatie Onze-Lieve-Vrouwekruisstraat 18, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

Deze bescherming is geldig sinds 26-01-1987.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Nr. 18. Pastorie van de O.-L.-Vrouwekerk, met voorgevel uitziend op graspleintje ten O. van de kerk. R., hoge tuinmuur bekroond met trek tussen postamenten, en garagepoort r. ter hoogte van voormalige arbeiderswoning op de hoek bij de straat cf. twee getoogde blinde vensters met behouden duimen in de straatgevel; aansluitende lagere tuinmuur aan straatzijde, geritmeerd door zeven rechth. casementen en rechth. tuinpoortje.

Vermoedelijk, oorspronkelijk naar het Z.-georiënteerde pastorie van één bouwl. onder geknikt zadeldak, uit XVIIIc (cf. infra); in 1880 verhoogd met één bouwl., mogelijk ook verbreding van de W.-zijgevel met twee trav. r. in aansluitende bouwtrant.

Huidige pastorie op L-vormige plattegrond bestaande uit een W.-hoofdvleugel van 1880 met l., deels ingebouwde haakse achtervleugel (O.) waarvan de eerste bouwl. dateert uit XVIII c. Herstellingswerken in 1898.

Hoofdvleugel. Dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n // plein, pannen). Rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor de lage sokkel en de architectonische versieringen. Horizontale bouwnaad boven de drie iets bredere muuropeningen l. op de begane grond, overgaand in verticale bouwnaad op de benedenpenant tussen de derde en vierde trav. (cf. oude XVIII c-kern). Lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen in vlakke omlijsting van gele baksteen met gekorniste druiplijst doorlopend over de penanten en verbindend kordon; anderzijds, verticale gevelgeleding d.m.v. hoekbanden. Recenter rondboognisje boven de deur. XIX-houtwerk. Deur met accoladebogige tussendorpel (XX ?) en tweedelig bovenlicht getralied aan binnenzijde; nieuwe luifel.

Sobere achtergevel van rode baksteen. R., deels ingebouwde haakse achtervleugel: tuingevel van twee trav. + twee opkamertrav. r. en twee bouwl. Onder doorlopend zadeldak (pannen), resp. uit XVIII c (eerste bouwl.) en van 1880 (tweede bouwl.) cf. ook bouwnaad op de borstwering. Witbeschilderde begane grond met aanleunende veranda (XX). Getoogde muuropeningen o.m. twee kruisramen l. (laat-XVIII-houtwerk ?); opkamerdeur (derde trav.) voorzien van steektrap met gietijzeren leuning (XIX d). Kleinere rechth. bovenvensters. R. zijgevel: onderbouw van oudere bakstenen met aflijnende muurvlechtingen, verwijzend naar de XVIII c-kern van één bouwl. onder geknikt zadeldak.

Merkwaardig interieur, tevens relevant voor de bouwgeschiedenis van de pastorie cf. behouden XVIIIc-binnenhuisinrichting in Lodewijk XV-stijl van het oudste gedeelte: witbepleisterde schouwversieringen van op- en binnenkamer, deuren o.m. twee met uitgewerkt deurstuk (stuc) in de binnenkamer met versierd stucplafond, en alwaar ook fraaie muurkast met rocaillemotieven; schouw met stucversiering uit laat-XVIII, in de kamer aan voorzijde.

S.A.P., nr. 660.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Onze-Lieve-Vrouwekruisstraat

Onze-Lieve-Vrouwekruisstraat (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.