Hopmagazijn en eenheidsbebouwing

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hopmagazijnen

Beschrijving

Paardenmarkt 13-14 en Goudenhoofdstraat nummer 18: voormalige hopmagazijnen; Paardenmarkt nummer 13 met verweerd opschrift "Hoppemagazijn Fache Houblons".

Paardenmarkt nummer 13, oudste hopmagazijn daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Goudenhoofdstraat, mechanische pannen). Donkerrode baksteenbouw onder meer verankerd met rozetvormige bevestigingsbouten. Gebruik van gele bakstenen voor de strekse lateien van de rechthoekige of licht getoogde, onder meer blinde, muuropeningen. Typerende laadvensters en dakvenster met windkast ter bescherming van de hijsinrichting.

Paardenmarkt nummer 14 en Goudenhoofdstraat nummer 18: blijkbaar uitbreidingen respectievelijk daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, met dezelfde typologische kenmerken zie onder meer windkasten. Paardenmarkt nummer 14 met in de loop van het eerste kwart van de 20ste eeuw vernieuwd bakstenen voorgevelparement gekenmerkt door horizontale banden van geglazuurde bakstenen, en faiencetegelband met art-nouveaugetinte leliemotieven op de borstwering. Goudenhoofdstraat nummer 18 geritmeerd door Brugse travee; rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk.

Goudenhoofdstraat nummer 10-16 mogelijk als aansluitende arbeidershuisvesting uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De volgende panden zijn gesloopt: het oudste hopmagazijn (Paardenmarkt 13) dat dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en de uitbreiding (Paardenmarkt 14) uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het hopmagazijn en de aansluitende arbeidershuisvesting aan de Goudenhoofdstraat (respectievelijk nummer 18 en 10-16) zijn wel bewaard.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (9 april 2021).
Auteurs: Jacobs, Els