erfgoedobject

Eclectisch herenhuis en burgerhuis

bouwkundig element
ID: 31185   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31185

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Eclectisch herenhuis (nummer 6-8) met een voornamelijk neoclassicistische inslag, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het contrasteert, samen met het aansluitende burgerhuis op nummer 10, met de eenvoudige, kleinere doorsnee-architectuur van de straat. Markante sluitstenen en kapitelen (nummer 10), naar verluidt afkomstig van het in 1906 gesloopte 'Groot Sint-Joris' in Lodewijk XVI-stijl (zie Grote Markt nummer 1).

Enkelhuis van zeven traveeƫn, waaronder een bredere poorttravee rechts, en twee bouwlagen onder mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, leien, mechanische pannen). De bakstenen lijstgevel wordt gemarkeerd door een deurrisaliet, en een risaliet uitlopend op een torenvormige dakkapel met vorstkam, ter hoogte van de zesde travee. Spiegels op de borstwering. Getoogde muuropeningen gevat in bakstenen, geriemde omlijsting met druiplijst en witbeschilderde, uitgewerkte sluitsteen met bloem- en bladmotieven; gekornist, verbindend cordon op de bovenverdieping. Gekorniste houten gootlijst. Houten dakkapellen met driehoekig fronton, vleugelstukken en festoen.

Nr. 10: burgerhuis in een aansluitende bouwtrant, met geblokte, kolossale pilasters aanleunend bij Ionische orde.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch herenhuis en burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31185 (Geraadpleegd op 27-11-2020)