Hoeve Poppelaere Meersch

Beschrijving

Nr. 26. Z.g. "Poppelaere meersch" vlg. bewoner. Kleine hoeve gelegen achter de W.-straatwand en ten N.O. van de Hipshoekbeek; onverharde oprit tussen nr. 24 (drie bouwl. ) en nr. 28. Benaming verwijzend naar de nog deels behouden weide afgezoomd met populieren aan beekzijde. Losse, bakstenen bestanddelen van één bouwl. onder pannen zadeldaken, rondom een onverhard erf deels afgezet met bakstenen stoepen. Bakstenen, geblokte hekpijlers met piramidale bekroning, aan de erftoegang.

Ten N.O., boerenhuis van zes trav. Onder kort overstekend, mank zadeldak (Vlaamse pannen) met hanggoot; erfgevel met vernieuwd bakstenen gevelparement, echter oude kern uit XVIIIB cf. de achtergevel met haakse uitbouw en de r. zijgevel.

Achtergevel: l., getoogde kelderopening met diefijzers onder een smal, getoogd opkamervenster. R. zijgevel: getoogde kelderopening; erboven, getralied rechth. kozijnvenster in verdiepte, getoogde omlijsting met strekse latei van lichtere bakstenen; analoge omlijsting voor het zoldervenster met recenter houtwerk. Haakse uitbouw van twee trav. aan achtergevelzijde, met behouden XVIII-kozijnconstructies van rechth. deur en venster, gevat in licht verdiepte, getoogde omlijsting: kozijndeur met geprofileerde tussendorpel en tweedelig bovenlicht; kruiskozijn met kleine roedenverdeling, gelede tussendorpel en beluikt benedenvak.

Ten N., haaks tegen het boerenhuis aanleunende stalvleugel uit XIX; aangepast en mogelijk versteend.

Ten Z., recentere stal- en schuurvleugel.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine