erfgoedobject

Dekenij

bouwkundig element
ID
31194
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31194

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dekenij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dekenij van de Sint-Bertinuskerk met aansluitende tuin. Heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog en blijkbaar geïnspireerd op het vooroorlogse uitzicht van het laatste kwart van de 18de eeuw, te zien aan een foto van de verwoesting waarop nog bewaard fragment. Rechts van de deur bevindt zich een gevelplaat met buste van deken De Bo waaronder het opschrift 'Hier woonde en stierf Lenaart De Bo taal- en letterkundige 1826-1885. Vlaamse Toeristenbond'.

Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met pannen (nokrichting parallel aan de straat). Gele bakstenen lijstgevel op sokkel van (hergebruikte ?) Atrechtse zandsteen. Het middenrisaliet wordt benadrukt door geblokte kolossale pilasters en een bekronend driehoekig fronton. De getoogde vensters zijn opgenomen in een vlakke bakstenen omlijsting doorlopend over de borstwering. Anderzijds is er een horizontale gevelgeleding door middel van doorgetrokken onderdorpels, - druiplijsten en een geprofileerde kroonlijst van simili- of Euvillesteen. Arduinen kwarthol geprofileerde deuromlijsting onder hanenkam.

 

 

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dekenij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31194 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.