Herenhuis

Gemeente Poperinge

• Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is beschermd als monument Herenhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Nr. 9. Fraai herenhuis met koetsgebouw r. Dubbelhuis van zeven trav. en twee bouwl. onder gebogen zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen, hanggoot) met centrale houten dakkapel, uit XVIII d-XIX a. Verankerde lijstgevel van donkere baksteen op lage, recentere arduinen sokkel; onlangs opnieuw gevoegd, echter met behouden resten van de oorspronkelijke rode beschildering (glazuurverf). Gebruik van gele baksteen: doorlopende lekdrempel van de benedenvensters, spiegels met oren op de borstwering en aansluitend bij de lekdrempel (donkere baksteen) van de bovenvensters, strekse lateien van de rechth. muuropeningen; kleine, betegelde afzaten op de begane grond. Bepleisterde en roodbeschilderde gevelbekroning: entablement met gelede architraaf en geprofileerde kroonlijst op klossen. Vensters: overgangstype tussen kruis- en T-ramen; kleine roedenverdeling; beluikte benedenvakken op de begane grond. Deur: accoladebogige tussendorpel (hout), bovenlicht voorzien van kleine roedenverdeling; koperen deurknop met stervormige bevestiging; laag bordes met voetschraper. Geelbeschilderde achtergevel; getoogde muuropeningen met XIX-houtwerk.

Zijpuntgevels met getoogd zoldervenster. R., laag koetsgebouw van een poorttrav. onder zadeldak (n // straat, mechanische pannen). Rondbogige koetspoort met strekse boog van gele baksteen.

Gr.m. behouden interieur cf. stucplafonds, deuren met deurstok en houten schonwmantels met Lodewijk XVI-inslag. Zoldergebint van olm: zesmaal twee schaarbinten boven elkaar met daarop een geschoorde makelaar extra verstevigd d.m.v. langsverbanden (vermoedelijk recenter), stijlen en schoren; pennen en merktekens; isolatie d.m.v. puppen stro.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine