erfgoedobject

Veldkapel Onze-Lieve-Heertjesbos

bouwkundig element
ID
31203
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31203

Juridische gevolgen

Beschrijving

Veldkapel 'Onze-Lieve-Heertjesbos' uit de tweede helft van de 18de eeuw, beschaduwd door linden en deels omringd met een doornhaag. De kapel is gelegen bij een laag 19de-eeuws hoevetje waarvan het boerenhuis aanleunt bij het langgestrekte type. Het gaat om een koortskapelletje, een volkse bedevaartplaats van oude oorsprong voornamelijk bezocht tijdens de Goede Week.

Bakstenen gebouwtje op rechthoekige plattegrond; afdekking door middel van een kort overstekend zadeldak met Vlaamse pannen. De witgekalkte puntgevel is bekroond met een ijzeren kruis. Classicistische inslag, te zien aan de geblokte pilasters van de ingang. Gecementeerde achter- en zijgevels.

Witgekalkt interieur met bepleisterd tongewelf. Houten muurbanken in het portaal. Houten afsluiting met spijlen waarachter vier gesuperposeerde, getoogde nissen. De kapel bevat onder meer beelden van 'Onze-Lieve-Vrouw met kind', Sint-Dominicus (?), en een centrale 'Christus op de koude steen' (18de eeuw ?).

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Meidoornhaag op kapelhof 's Herenboompje

 • Is gerelateerd aan
  Opgaande haagbeuk bij kapelhof 's Herenboompje

 • Is gerelateerd aan
  Opgaande haagbeuk bij kapelhof 's Herenboompje

 • Is gerelateerd aan
  Opgaande linde bij kapelhof Sherenboompje

 • Is gerelateerd aan
  Opgaande linde kapelhof Sherenboompje

 • Is gerelateerd aan
  Zwarte populier bij kapelhof 's Herenboompje

 • Is deel van
  Provenseweg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Veldkapel Onze-Lieve-Heertjesbos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31203 (Geraadpleegd op )