't Kloosterhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Kloosterhof

Beschrijving

''t Kloosterhof' volgens de bewoners. Langgestrekte hoeve met bakstenen stoep ten noordwesten van een deels verhard erf; mestvaalt vóór het stalgedeelte. Een bijkomende stalvleugel en tot loods verbouwde hopast bevinden zich respectievelijk aan de zuidwestelijke en zuidoostelijke erfzijde. Ten oosten liggen de resten van een boomgaard. Ten zuidoosten situeert zich een drenkplaats afgezet met bomen en struiken. De deels verharde erfoprit met hek is opgenomen tussen de afzomende doornhaag aan de straatzijde.

Ten noordwesten van het erf: lage langgestrekte 19de-eeuwse hoeve vermoedelijk onder meer als gevolg van normale uitbreidingen, te zien aan de bouwnaad tussen het woon- en het schuurgedeelte. Het gaat om drie staltraveeën links + zeven traveeën + dwarsschuur met erin opgenomen wagenhuis rechts, onder een doorlopend licht gebogen zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand en hanggoot. Volgens de bewoners is het jaartal 1835 in kerfsneetechniek aangebracht op een zolderbalk. Verankerde donkerrode baksteenbouw met gebruik van gele bakstenen voor de strekse lateien van de rechthoekige muuropeningen; roodbetegelde onderdorpels. Licht verdiepte kozijnconstructies voor ramen en deur. Woongedeelte: houten kruiskozijnen met grote roedeverdeling, schuiframen en luiken. Aangepaste staldeur links. Rechthoekige schuur- en wagenhuispoort respectievelijk onder houten en ijzeren I-balk. De achtergevel wordt gemarkeerd door drie opkamervensters met onderliggende kelderopeningen, en een centrale haakse uitbouw onder zadeldak. Rondboognisje met Mariabeeld, in de rechter zijpuntgevel.

Ten zuidwesten: bakstenen stalvleugel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen), uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Ten westen achter het boerenhuis bevindt zich een bietenkelder onder een laag bij de grond reikend zadeldak (nokrichting parallel aan het boerenhuis, mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw. Steunbeertjes.

Overige gebouwen zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine