Herberg eertijds "De landing"

Beschrijving

Nr. 106. Eertijds z.g. "De landing" vlg. verweerd opschrift van de l. zijgevel. Alleenstaande herberg van het type afspanning, uit XIX c, en uitgebaat tot in 1966; vermoedelijk gebouwd op initiatief van baron J.J.T. Mazeman de Couthove (cf. infra).

Breedhuis van drie trav. + twee staltrav. r. en anderhalve bouwl. onder licht gebogen zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen). Verankerde donkerrode baksteenbouw op gemarkeerde plint. Begane grond met rechth. muuropeningen onder strekse latei; witbeschilderde betegelde vensteronderdorpels. Licht verdiepte kozijnconstructies: beluikte kruiskozijnen met grote roedenverdehug, en kozijndeuren met bovenlicht. Gietijzeren ring (paarden) l. en r. van de staldeur. Halfronde bovenvensters met radverdeling en doorgetrokken lekdrempel. Soortgelijke achtergevel met twee opkamertrav. r. Lage aanbouwsels o.m. stal r., onder aanleunend lessenaarsdak, tegen de zijpuntgevels.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine