Afspanning De landing

Beschrijving

Eertijds "De landing" volgens verweerd opschrift van de linker zijgevel. Alleenstaande herberg van het type afspanning, uit het derde kwart van de 19de eeuw, en uitgebaat tot in 1966; vermoedelijk gebouwd op initiatief van baron J.J.T. Mazeman de Couthove.

Breedhuis van drie traveeën + twee staltraveeën rechts en anderhalve bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Verankerde donkerrode baksteenbouw op gemarkeerde plint. Begane grond met rechthoekige muuropeningen onder strekse latei; witbeschilderde betegelde vensteronderdorpels. Licht verdiepte kozijnconstructies: beluikte kruiskozijnen met grote roedeverdeling, en kozijndeuren met bovenlicht. Gietijzeren ring (paarden) links en rechts van de staldeur. Halfronde bovenvensters met radverdeling en doorgetrokken lekdrempel. Soortgelijke achtergevel met twee opkamertraveeën rechts. Lage aanbouwsels onder meer stal rechts, onder aanleunend lessenaarsdak, tegen de zijpuntgevels.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine