Herberg "De Gaepaerd", nu "'t Couthof´´

Beschrijving

Nr. 108. Eertijds z.g. "De Gaepaerd", vlg. o.m. kaart Vander Maelen (18401845), thans z.g. "'t Couthof. vlg. Opschriften van uithangborden van r. zijgevel. Voormalige herberg van het type afspanning, thans restaurant, gelegen aan de hoek bij de Gapaardstraat; teruggaand op oudere inplanting, doch wederopgebouwd in 1880 op initiatief van baron J.J.T. Mazeman de Couthove cf. gevelsteen met inscriptie "B.M.C. 1880" in de trapgeveltop. Achterliggend erf met bakhuis.

Alleenstaande herberg-afspanning: drie lage staltrav. l. + dubbelhuis van zeven trav. en anderhalve bouwl. onder onderbroken zadeldak (n // straat, mechanische pannen). Witbeschilderde baksteenbouw op bruine plint. Enerzijds verticaal gelede gevel cf. lisenen en deurrisaliet van drie verdiepte trav. afgelijnd met dubbele muizetand aansluitend bij trapgevel; anderzijds horizontaliserend effect van puilijst, doorgetrokken druiplijsten en onderdorpels (arduin). Getoogde muuropeningen op de begane grond; gr.m. behouden houtwerk o.m. kruisramen, echter verdwenen luiken cf. duimen. Halfronde vensters met bakstenen afzaat, op de halve verd. Rondboogvenster in de trapgeveltop. Stal: recentere schuifpoort. Verankerde zijpuntgevels. Witgekalkte erfgevel op gepikte plint.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine