erfgoedobject

Herenhuis Chalet Schabaillie

bouwkundig element
ID
31208
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31208

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vroeger 'Chalet Schabaillie' genoemd naar de bouwheer en voormalige bewoner, steenbakker A. Schabaillie. Herenhuis met een toren die het geheel het uitzicht van een kasteeltje geeft. Het pand staat middenin een nog deels beboomde tuin met L-vormige koets- en stalvleugel ten noorden waarvan de voorgevel uitziet op de straat. Een tuinpaviljoen leunt aan tegen de tuinmuur ten noordoosten. Aan de straatzijde bevindt zich een lage tuinmuur met hek tussen postamenten rechts van de geasfalteerde oprit. Het geheel werd later opgesplitst: de voormalige koets- en stalvleugel fungeert heden als magazijn, een gedeelte van de tuin aan de straatzijde werd verkaveld en omvat lage nieuwe bouw.

De eclectische bouwtrant wordt onder meer getypeerd door het decoratief gebruik van gele en geelbeschilderde bakstenen en refereert naar lokale soortgelijke 'kasteeltjes' uit dezelfde periode.

Herenwoning op rechthoekige plattegrond. Dubbelhuis van twee traveeën + centraal toren- én ingangsrisaliet van één travee + een brede travee uitlopend op een dakvenster met puntgevel, en twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak met ijzeren vorstkam onder meer versierd met lelies, kleine dakkapellen, en hoge schoorstenen. Een jaarsteen 1900 is ingewerkt in de puntgevel. Rode baksteenbouw met gebruik van gele bakstenen voor horizontale gevelbanden, hoekstenen, aflijnend paneelwerk, en strekse lateien van de tudor- en rondbogige muuropeningen. Een houten loggia situeert zich rechts op de bel-etage. Toren met drie geledingen onder een afgeknot piramidaal dak met lantaarn onder leien spits. De overige gevels hebben een analoog parement. Aan de achtergevelzijde links bevindt zich een deels aanleunende lage bijbouw (keuken) onder schilddak (nokrichting loodrecht op het woonhuis, mechanische pannen), in aansluitende bouwtrant; serre tegen de tuingevel.

L-vormige koets- en stalvleugel van anderhalve bouwlaag onder zadeldak met mechanische pannen. De markante hoektoren met leien spits wordt bekroond met ijzeren versiering, verwijzend naar de vorstkam van het herenhuis. De inscriptie 'Anno 1914' is opgenomen in het gecementeerd casement van het dakvenster. Analoge baksteenarchitectuur; bijkomende siermotieven van gele baksteen, onder meer Andrieskruisen. De straatgevel is een variante op de traditionele kapelgevel: de trapgevel met Brugse travee, en de centrale getoogde koetspoort waarboven een rondboogvenster bekroond met kruis van gele baksteen.

Het tuinpaviljoen tegen de noordoostelijke tuinmuur is een variante op het middeleeuwse duiventorentype. Achtkantig laag gebouwtje onder licht ingesnoerde spits (leien) met houten dakkapellen. Aansluitende bouwtrant.

 


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Nummer 20 vormt het laatste stukje van de stalvleugel. Het aan de straat gelegen deel is inmiddels gesloopt maar het achterste deel met toren is nog bewaard. 

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (29 juli 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis Chalet Schabaillie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31208 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.