Kapelanie van de Sint-Janskerk

Beschrijving

Kapelanie van de Sint-Janskerk. Eclectische eenheidsbebouwing van 1912 ter vervanging van een lage 18de-eeuwse (?) kapelanie gesloopt in 1911. Respectievelijk enkelhuis van drie traveeën en dubbelhuis van vier traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat). Verankerde lijstgevel van gele baksteen. De dominerende stijlelementen werden ontleend aan de regionale renaissancestijl, te zien aan de twee risalietvormende trapgevels, de verdiepte korfboogomlijstingen van de rechthoekige muuropeningen met decoratief gebruik van rode bakstenen in het boogveld, en het aflijnend baksteenfries.

Vrijstaande linker zijpuntgevel van donkerrode baksteen. De calvarie met stenen reproducties van de oorspronkelijke beelden uit het laatste kwart van de 16de eeuw (?) werd in 1832 overgebracht naar de buitengevel van de Sint-Janskerk, in 1864 verplaatst naar de zijgevel van de kapelanie, en wordt nu opnieuw binnen het kerkgebouw bewaard. Omschrijvende grote spitsboognis onder puntgevel met schouderstukken en kruisbekroning, naar ontwerp van architect F. Van Welden (Poperinge) van 1912 als vereenvoudigde versie van de neogotische voorganger naar ontwerp van L. Maertens van 1864.

• COSSEY S. 1986: De kruisweg van een calvarieberg te Poperinge, Aan de Schreve XVI.4, 3-11.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine