erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
31218
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31218

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaande pastorie ten zuiden van de Sint-Janskerk, ter hoogte van het voormalige kerkhof. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met Vlaamse pannen (nokrichting parallel aan de kerk). De pastorie heeft een 19de-eeuws uitzicht, maar gaat echter volgens de bouwnaden met aansluitende muurvlechtingen in de zijgevels, vermoedelijk terug op een oude 18de-eeuwse kern van één bouwlaag onder geknikt zadeldak. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel op een arduinen plint. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond opgenomen in een vlakke omlijsting met sluitsteen; op de tweede bouwlaag, met over de penanten doorgetrokken druiplijst en panelen op de borstwering. Benedenvensters: hoge kruisramen met persiennes. Paneeldeur met tweedelig bovenlicht waarvan de beide vakken voorzien zijn van geometrische ijzeren tracering aan de binnenzijde.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31218 (Geraadpleegd op )