Hoevegebouwen

Beschrijving

Nr. 78. Hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een licht verhard erf met hek aan straatzijde. Mogelijk oorspronkelijk van het langgestrekte type (n straat) met ordonnantie: dwarsschuur, stal en boerenwoning; in XX resp. uitgebreid met hopast ten N., stalvleugel met hopast ten Z.W., en loodsen ten W. en N.W.

Ten N. van het erf, bakstenen langgestrekt boerenhuis onder onderbroken zadeldak (golfplaten, mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons; jaartal 1876 aangogeven door lichtere bakstenen opgenomen in het metselverband van de r. zijgevel met bijkomende ruitvormige metselaarstekens. Resp. van l. naar r.: in XX versteende dwarsschuur met stal, thans volledig fungerend als stalvleugel + twee staltrav. + een opkamertrav. + vijf trav.; bouwnaad tussen de opkamer en het r. gedeelte. Getoogde kelderopening onder de opkamer. Woongedeelte voorts met rechth. muuropeningen onder strekse latei van lichtere baksteen. Interessante raamconstructies met kozijnen: overgangstype tussen kruis- en T-ramen waarvan de benedenvakken met diefijzers; schuiframen; luiken.

Overige hoevegebouwen zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine