erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 31224   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31224

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom een deels verhard erf met een witgekalkt, conisch hondehok in het midden. Een putvaalt en bakstenen stoep bevinden zich voor de stal. Het omgevend weiland is afgezoomd met een doornhaag; bijkomende knotwilgen en toegangshek situeren zich aan de straatzijde.

Ten noordwesten: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type als gevolg van normale uitbreidingen. Mogelijk versteende boerenwoning met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?), te zien aan de scherpe dakhelling en het volgens de bewoners nog resterende stijl- en regelwerk binnenshuis. Links ligt een aanpalende bakstenen stalvleugel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Ten zuidoosten: vervallen dwarsschuur onder zadeldak (nokrichting parallel aan het boerenhuis, stro) deels met overstekende dakrand op houten modillons, uit de eerste helft van de 19de eeuw (?); het jaartal 1831(?) is ingewerkt in het pannendak van een aanbouwsel. Grosso modo versteend stijl- en regelwerk, vermoedelijk oorspronkelijk met lemen vullingen, te zien aan de resten binnenin; linker zijgevel met horizontale plankenbeschieting.

Overige gebouwen zonder verdere noemenswaardigheden.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31224 (Geraadpleegd op 31-03-2020)