Kasteel van Merris

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Merris

Beschrijving

'Kasteel Van Merris', naar de bouwheer vrederechter L. Van Merris en de huidige bewoners. Eclectisch herenhuis te vergelijken met andere soortgelijke, al of niet verdwenen, 'kasteeltjes' van circa 1900 te Poperinge. Gelegen middenin een beboomd park met gekasseid pad, vijvertje met houten loopbrug, tuinpaviljoen, nutsgebouw en een kleine oranjerie. Aan de straatzijde situeert zich een afzomend gietijzeren hek tussen bakstenen vierkante pijlers met tandlijstje en gemarkeerde sokkel met gele bakstenen band; ter hoogte van het toegangshek geblokt, gestut door een steunbeer, en met bijkomende jaarcartouches 'Anno' (links) en '1879' (rechts). Voorts is er ook een hekpijler met later ingewerkt Mariakapelletje voorzien van opschrift 'O.L.V. v. St.-Jan B.V.O. Erkentelijkheid Veurnestraat 6 sept. 1944'.

Woning op L-vormige plattegrond met huistoren en aansluitende lage loggia in de oksel. Twee bouwlagen onder leien zadeldaken met vorstkam, gedomineerd door de toren met houten galerij op dito modillons en pseudo-vakwerk onder de leien naaldspits met uitgewerkte gietijzeren bekroning. Rode baksteenbouw verlevendigd met rode lazuurverf, geaccentueerd voegwerk en horizontale banden van gele baksteen, op gemarkeerde sokkel belijnd met arduinen band; hartvormige muurankers. De aflijnende dubbele tandlijst wordt onderbroken door de getrapte, korte gevels. Getoogde muuropeningen, op kelderhoogte onder meer beveiligd met een gietijzeren hek. Deurvensters uitgevend op de houten rechthoekige loggia met steektrapje, op de bel-etage.

Achtzijdig tuinpaviljoentje in pseudo-vakwerkbouw onder tentdak met overstekende dakrand voorzien van een houten uitgewerkte lijst. Laag nutsgebouw van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) met vorstkam (leliemotief van ceramiek) en overstekende dakrand met houten sierlijst op dito modillons. Accoladebogige vensters.

Rechts bevindt zich een lagere kleine oranjerie (?) van drie traveeën onder schilddak (Vlaamse pannen) met soortgelijke vorstkam en doorbroken door een dakvenster. Mijterbogige muuropeningen, onder meer met uitgewerkt houten traliewerk.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine