Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Laag rijtje 19de-eeuwse arbeiderswoningen, onder meer een voormalige herberg (Veurnestraat nummer 147), op de hoek bij de Switch Road. Respectievelijk een diephuis en twee breedhuizen van drie traveeën onder een doorlopend zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw, wit-, grijs- of lichtgroen beschilderd, onder meer op een gepikte plint. Nummer 147 heeft een puntgeveltje met windborden en vlak omlijst rondboogvenster met radverdeling in de top. Voorts, rechthoekige of licht getoogde muuropeningen met grosso modo behouden 19de-eeuws houtwerk, onder meer kozijnconstructies; luiken.

Ernaast: Switch Road nummer 69, als twee gekoppelde arbeiderswoningen in een aansluitende bouwtrant.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Het laag rijtje 19de-eeuwse arbeiderswoningen (Switch Road nummers 73-75, Veurnestraat nummer 147) werd gesloopt. De twee gekoppelde arbeiderswoningen in een aansluitende bouwtrant, Switch Road nummer 69, werden samengevoegd en ingrijpend gerenoveerd met verlies van erfgoedwaarde.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (18 november 2022).
Auteurs: Jacobs, Els