erfgoedobject

Herberg De Strooyen Hen

bouwkundig element
ID
31250
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31250

Juridische gevolgen

Beschrijving

'De strooyen hen' volgens het opschrift van de beschilderde puilijst. Alleenstaande herberg van het type afspanning, uit de tweede helft van de 19de eeuw. De herberg is gelegen nabij het Watouse gehucht Sint-Jan-ter-Biezen, op de hoek bij de Kapellestraat.

Achterliggend erf met stal- en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op de straat). Dubbelhuis met centrale dwarsvleugel van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), vooruitspringend ten opzichte van twee lage zijvleugels van twee traveeën onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met dakschild. Verankerde baksteenbouw. Witbeschilderde straatgevel op donkere plint. De puilijst, kroonlijsten, de aflijnende tandlijst en het getrapt baksteenfries van het risaliet, de strekken van de getoogde muuropeningen op de begane grond, en de vlakke omlijstingen van de bovenvensters, zijn roodbeschilderd. De luiken zijn verdwenen. Recenter laag aanbouwsel in de oksel van de dwars- met de linker zijvleugel.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg De Strooyen Hen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31250 (Geraadpleegd op )