Herberg De Patryze met staande wip

Beschrijving

'De Patryze' volgens het opschrift van het houten uithangbord. Leegstaande landelijke herberg van het type afspanning, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met een dwarsschuurtje ernaast rechts en een achterliggende kleine hopast. De nabijgelegen weide met staande wip is omgeven door leilinden, zie ook het uithangbord met opschrift '1875. Koninklijke Handbooggilde Willem Tell' ter hoogte van de schuurzijgevel rechts.

Laag breedhuis van twee staltraveeën links + vijf traveeën onder licht gebogen zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen; arduinen onderdorpels en bordes. Licht verdiepte kozijnconstructies voor ramen en deuren; luiken. De herbergdeur sluit aan op een houten tochtportaaltje.

Witgekalkte bakstenen dwarsschuur op gepikte plint, onder zadeldak met Vlaamse pannen (nokrichting parallel aan de straat).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine