erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
31264
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31264

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een met grint bedekt erf met vernieuwde gekasseide en bakstenen stoepen, toegankelijk ten oosten via een erfoprit afgezoomd met populieren. Vaalt ten noorden. Resten van omwalling afgezet met knotpopulieren en -wilgen respectievelijk ten westen en oosten.

Ten noordwesten: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type bestaande uit een woongedeelte van oorspronkelijk twee opkamertraveeën rechts + zes traveeën, heden negen traveeën, en een stalgedeelte rechts, onder kort overstekend zadeldak (mechanische pannen), met dakkapel. Het jaartal 1868 van gele bakstenen is opgenomen in het metselverband van de linker zijgevel. Verankerde rode baksteenbouw. Dichtgemetselde kelderopeningen onder de opkamer. Gebruik van gele baksteen voor de omlopende puilijst en de strekken boven de rechthoekige muuropeningen. Getraliede kozijnvensters in het stalgedeelte. Voorts is er vernieuwd houtwerk ter vervanging van de beluikte schuiframen. Recente rondboogdeur. Recent aanbouwsel tegen de achtergevel. Een radvormig uilengat van gele baksteen bevindt zich in de rechter zijgeveltop.

Ten noordoosten: stalvleugel onder overstekend zadeldak (oorspronkelijk stro, heden golfplaten) op houten modillons, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Verankerde rode baksteenbouw; gebruik van gele baksteen voor de strekken van de rechthoekige muuropeningen. Radvormig uilengat van gele baksteen in de rechter zijgeveltop.

Ten oosten: dwarsschuur met wagenhuisgedeelte rechts onder overstekend zadeldak (oorspronkelijk stro, heden golfplaten) op houten modillons. Het jaartal 1866 is in kerfsneetechniek aangebracht op de houten latei boven de rechthoekige wagenhuispoort. Witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen boven een bakstenen voeting; groenbeschilderde bebording boven de voeting. Rechthoekige schuurpoort onder luifel. Recente poort en aanbouwsel respectievelijk links en rechts ervan. Bakstenen zijgevels; rond uilengat in de linker zijgeveltop. Deels behouden schaar- en nokgebint met geschoorde nokstijl van zes traveeën.

Ten noorden: tot stal aangepaste hopast uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Alleen het langgerekte woonhuis is bewaard. De hopast, stal, schuur en paardenstal zijn niet bewaard. 

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (18 november 2022).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31264 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.