erfgoedobject

Gemeentehuis Kessel

bouwkundig element
ID
3127
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3127

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis Kessel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Gemeentehuis Kessel
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis ingeplant aan de splitsing van Kessel-Dorp en Sint-Lambertusstraat. Alleenstaand neogotisch pand van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat), opgericht in 1907-1908 naar ontwerp van E. Careels van 1906.

Bakstenen lijst- en zijtrapgevels met rijkelijk gebruik van zandsteen voor banden, kordons, hoekblokken, omlijstingen, balustrades en overhoekse topstukken. Kruiskozijnen met op hoofdverdieping spitsboogomlijstingen met driepasmotief in de boogvelden.

Westelijke voorgevel met portiek van drie gedrukte spitsbogen op rondbogen, kruisgewelven en gedenksteen met vermelding van bouwjaar en architect; bovenverdieping met grote medaillons waarop afbeeldingen van Sint-Salvator en het wapen van Antwerpen, centraal getrapt dakvenster. Aangepast interieur.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Plannen 3, dossier 1.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeentehuis Kessel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3127 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.