Gemeentehuis Kessel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis Kessel

• is aangeduid als beschermd monument Gemeentehuis Kessel

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis ingeplant aan de splitsing van Kessel-Dorp en Sint-Lambertusstraat. Alleenstaand neogotisch pand van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat), opgericht in 1907-1908 naar ontwerp van E. Careels van 1906.

Bakstenen lijst- en zijtrapgevels met rijkelijk gebruik van zandsteen voor banden, kordons, hoekblokken, omlijstingen, balustrades en overhoekse topstukken. Kruiskozijnen met op hoofdverdieping spitsboogomlijstingen met driepasmotief in de boogvelden.

Westelijke voorgevel met portiek van drie gedrukte spitsbogen op rondbogen, kruisgewelven en gedenksteen met vermelding van bouwjaar en architect; bovenverdieping met grote medaillons waarop afbeeldingen van Sint-Salvator en het wapen van Antwerpen, centraal getrapt dakvenster. Aangepast interieur.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Plannen 3, dossier 1.

Auteurs: Steyaert, Rita