Gemeentehuis Kessel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Nijlen
Deelgemeente Kessel
Straat Kessel-Dorp
Locatie Kessel-Dorp 54, Nijlen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Nijlen (adrescontroles: 06-11-2006 - 06-11-2006).
  • Inventarisatie Nijlen (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gemeentehuis Kessel

Deze bescherming is geldig sinds 09-06-1998.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Kessel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis ingeplant aan de splitsing van Kessel-Dorp en Sint-Lambertusstraat. Alleenstaand neogotisch pand van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat), opgericht in 1907-1908 naar ontwerp van E. Careels van 1906.

Bakstenen lijst- en zijtrapgevels met rijkelijk gebruik van zandsteen voor banden, kordons, hoekblokken, omlijstingen, balustrades en overhoekse topstukken. Kruiskozijnen met op hoofdverdieping spitsboogomlijstingen met driepasmotief in de boogvelden.

Westelijke voorgevel met portiek van drie gedrukte spitsbogen op rondbogen, kruisgewelven en gedenksteen met vermelding van bouwjaar en architect; bovenverdieping met grote medaillons waarop afbeeldingen van Sint-Salvator en het wapen van Antwerpen, centraal getrapt dakvenster. Aangepast interieur.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Plannen 3, dossier 1.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kessel-Dorp

Kessel-Dorp (Nijlen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.