'Nieuwenhove', te zien aan het opschrift op de gevelsteen. Ten noordwesten van de kerk gelegen boerenburgerhuis, zie het achterliggend erf met voormalig 18de-eeuws boerenhuis; laag ommuurd voortuintje.
Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Jaartal 1954 op gevelsteen. Neogotische inslag. Rode baksteenbouw op een gecementeerde plint. Gebruik van gele sierbaksteen voor banden en omlijstingen van de getoogde rondbogige muuropeningen. Rechter risaliet van twee traveeën met ingeschreven zogenaamde Brugse travee, eindigend op een schoudergevel.
Achterliggend erf, toegankelijk langs de Roggestraat. Ten noorden bevindt zich het oorspronkelijk boerenhuis, heden aangepast tot stal. Behouden rechter zijgevel die uitziet op de Roggestraat. Gedateerd 1758 door middel van muurankers. Tuitgevel voorzien van muurvlechtingen en een getoogde kelderopening; beluikte kozijnen in een getoogde omlijsting op de zolderverdieping.
Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Het achterliggende boerenhuis in de Roggestraat is bewaard en bevat vakwerk. De datering na WOII van het hoofdgebouw klopt niet want de neogotische woning is al op foto's net voor WOI te zien. Zie foto's 'Westhoek Verbeeldt'.
Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (18 november 2022).