Boerenburgerhuis Nieuwenhove

Beschrijving

Nr. 28. Z.g. "Nieuwenhove" cf. opschrift op gevelsteen.Ten N.W. van de kerk gelegen boerenburgerhuis cf. achterliggend erf met voormalig XVII I-boerenhuis; laag ommuurd voortuintje. Rijhuis van drie trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n // straat, mechanische pannen). Jaartal 1954 op gevelsteen. Neogotische inslag. Rode baksteenbouw op een gecementeerde plint. Gebruik van gele sierbaksteen voor banden en omlijstingen van de getoogde rondbogige muuropeningen. R. risaliet van twee trav. met ingeschreven z.g. Brugse trav., eindigend op schoudergevel.

Achterliggend erf, toegankelijk langs de Roggestraat. Ten N., oorspronkelijk boerenhuis, thans aangepast tot stal. Behouden r. zijgevel uitziend op de Roggestraat. Gedateerd 1758 d.m.v. muurankers. Tuitgevel voorzien van muurvlechtingen en een getoogde kelderopening; beluikte kozijnen in een getoogde omlijsting op de zolderverd.

Auteurs : Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine