Hoevetje

Gemeente Poperinge

• Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoevetje

Beschrijving

Nr. 6. Aan de rand van het bos gelegen XIX A- hoevetje met losse, lage bestanddelen rondom een begraasd erf, ten O. en Z.O. afgezoomd met knotpopulieren. Moestuin ten Z., voor het boerenhuis. Vaalt ten N., achter de stalvleugel.

Ten Z. van het erf, boerenhuis van drie trav. onder zadeldak (n straat, oorspronkelijk stro, thans mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op hoge bakstenen voeting. Rechth., beluikte kozijnconstructies; schuiframen. Analoge achtergevel met opkamertrav. l., waaronder rechth. kelderopening. Bakstenen zijgevels; platenbeschieting in de l. zijgeveltop.

Twee rondbogige zoldervensters met radverdeling. L. aanleunend bakhuis onder zadeldak. Houten aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen r. zijgevel.

Ten O., ingekorte stalvleugel onder overstekend zadeldak (n straat, Vlaamse pannen) op schoorstukken. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting; resten van lemen vullingen.

Ten W., bakstenen stalvleugel onder zadeldak (n huis, mechanische pannen), uit XIX B.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine