Hoevetje

Beschrijving

Nabij de dorpskom gelegen hoevetje met losse, lage bestanddelen. Met gras begroeid erf, deels verhard door bakstenen stoepen en paden, aan straatzijde deels afgezet door middel van betonnen muur, deels door doornhaag. Moestuin voor het boerenhuis; boomgaard, ten oosten; vaalt met bakstenen wanden te midden van het erf. Ten zuidwesten, onverharde erfoprit. Ten westen, bakstenen toegangspad geflankeerd door kapelletje. Rechthoekig gebouwtje van één travee onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Beschilderd en met schijnvoegen gecementeerd puntgeveltje met geschilderd opschrift: "Sta ons bij in alien nood". Bekronend smeedijzeren kruis. Getoogde kapeldeur met houten spijlen. Interieur: spitstongewelf.

Ten noorden van het erf, boerenhuis van één opkamertravee links en vijf traveeën onder een geknikt zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse geglazuurde pannen), voorzien van een houten dakkapel onder zadeldak. Gedateerd 1777 door middel van donkere pannen. Gele baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen. Beluikte kozijnconstructies met schuiframen onder meer bolkozijnen in de opkamer, kozijndeur met gedeeld bovenlicht. Analoge achtergevel. Bewaarde kozijnen onder meer beluikt bolkozijn in de opkamer, kozijnstaldeur met geprofileerde deurlatei. Recent aanbouwsel onder lessenaarsdak. Linker zijgevel. Rechthoekig bolkozijn met kleine roedeverdeling, verdiept in een getoogde omlijsting. Rechthoekig zolderkozijn verdiept in een korfboogomlijsting.

Ten oosten, dwarsschuur uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw met links stalgedeelte en rechts wagenhuisgedeelte onder mank zadeldak (nok parallel aan het huis, zwartgeglazuurde Vlaamse pannen + golfplaten) met overstekende rand, houten modillons. Stijl- en regelwerk op bakstenen voeting met lemen vullingen voor het linker stalgedeelte, met horizontale plankenbeschieting voor het rechter dwarsschuurgedeelte. Rechthoekige schuurpoort met accoladeboogvormig deurtje, onder luifel. Analoge achtergevel. Golfplatenbeschieting in linker zijgeveltop. Bakstenen rechter zijgevel.

Ten noorden van het boerenhuis, bak- en melkhuis onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) op houten modillons. Gedateerd 1903 door middel van gevelsteen in linker zijgevel. Verankerde rode baksteen. Linker zijgevel voorzien van rondbogig zoldervenster in een gele bakstenen omlijsting.

Ten noordoosten van het boerenhuis, hopast onder zadeldak (nok parallel aan het huis, mechanische pannen). Verankerde rode baksteenbouw. Halfronde venstertjes.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine