• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse, rode bakstenen, bestanddelen onder zadeldak, willekeurig opgesteld rondom een deels onverhard, deels geasfalteerd erf, toegankelijk ten noorden via een geasfalteerde erfoprit, aan de straatzijde gemarkeerd door een hek. Ten noorden, achter het boerenhuis, bevindt zich een vaalt. Ten zuidwesten liggen de moestuin en drenkplaats.

Ten zuidwesten van het erf: boerenhuis van het langgestrekte type bestaande uit: een stalgedeelte links van vijf traveeën + een woongedeelte van vier traveeën en twee opkamertraveeën rechts, onder een doorlopend zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende rand op houten modillons met hangggoot. Gedateerd 1875 in de linker zijgevel door middel van uitstekende gele baksteenkoppen. Verankerde rode baksteenbouw op een grijsbeschilderde plint. Eén getoogde kelderopening. Rechthoekige muuropeningen met geelbeschilderde strekken. Beluikte kozijnen; kozijndeur met tweedelig bovenlicht. Aangepast venster links van de deur. Aangepaste muuropeningen in het stalgedeelte. Analoge achtergevel. Linker zijgevel. Datering onder zonvormig uilengat.

Ten zuiden van het boerenhuis: paardenstal onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, mechanische pannen), uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Ten westen: tot stal aangepaste schuur, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Ten zuiden: wagenhuis van drie traveeën onder schilddak (golfplaten) met overstekende rand op houten modillons, uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw. Horizontale plankenbeschieting. Ankerbalkgebint. Twee recentere aanbouwsels in gelijkaardig materiaal.

Ten noorden van het boerenhuis: nutsgebouw bestaande uit een melkhuis, lage stal en bakhuis onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen), uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Ten noordoosten: hopast onder overstekend zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, Vlaamse pannen), uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine