Klooster en schoolgebouw

Gemeente Poperinge

• Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klooster en schoolgebouw

Beschrijving

Nr. 15. Ten N.O. van de kerk gelegen klooster en schoolgebouw met achterliggende moestuin en boomgaard. Klooster, rijhuis met ommuurd voortuintje. Breedhuis van vier trav. en twee bouwl. Onder zadeldak met klokkeruiter (mechanische pannen), uit XX a. Rode baksteenbouw met hoekbanden. Doorlopend middenrisaliet met frontonbekroning, waarin rondboognis met St.Jozefbeeld. Getoogde muuropeningen met gebogen druiplijst doorlopend over de penanten. Gecementeerde l. zijpuntgevel.

R. aanleunend schoolcomplex met centrale betegelde speelplaats, aan straatzijde afgesloten door muur, geritmeerd d.m.v. pilasters, afgelijnd met tandlijst; toegankelijk via poortje.

Ten W. van de speelplaats, schoolgebouw met kapel op de bovenverd., van zeven trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n klooster, mechanische pannen), uit XIX d. Rode baksteenbouw met puilijst. Getoogde muuropeningen met gebogen druiplijst doorlopend over de penanten op de benedenverd. Op de bovenverd., rondboogvenster met gebogen, doorlopende druiplijst en bakstenen pseudo-lekdrempels versierd met consoles. Waaiervormige ijzeren traceringen op de bovenverd. L. zijpuntgevel. Bakstenen casament met aansluitende blinde oculus in de geveltop. Getoogde vensters met doorlopende, gebogen druiplijst op de begane grond. Gecementeerde r. zijpuntgevel. Recenter aanbouwsel r. van vijf trav. en één bouwl. onder zadeldak (n // schoolgebouw, mechanische pannen). Analoge bouwtrant.

Ten O. van de speelplaats, recenter schoolgebouw van vijf trav. en oorspronkelijk één, thans twee, bouwl. cf. bouwnaad in l. zijpuntgevel, onder zadeldak (n // schoolgebouw, mechanische pannen). Rode baksteenbouw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine